21 Απρ 2013

Φεστιβάλ των Κοινών και Ψηφιακή Λογοτεχνία

Την Κυριακή 21 Απριλίου ο Γιάννης Φαρσάρης, ιδρυτής της ανοικτής βιβλιοθήκης OPENBOOK, και ο Νικόλας Σμυρνάκης, συγγραφέας, μίλησαν στο Φεστιβάλ των Κοινών που έγινε στο Ηράκλειο Κρήτης με θέμα "Λογοτεχνία ψηφιακή, ανοικτή, συνεργατική". 

Ως συνήθως, η παρουσίαση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών από τις απαρχές της λογοτεχνίας, την πρωτοφανή διάδοσή της την εποχή του Γουτεμβέργιου μέχρι και τα ebooks του σήμερα. Έμφαση δόθηκε στο πόσο σημαντικό είναι 'το δόσιμο' στο Διαδίκτυο: οι νέοι συγγραφείς μπορούν πλέον να διανέμουν το έργο τους σε ένα παγκόσμιο κοινό, ενώ άνθρωποι όλων των ηλικιών αποκτούν εύκολη πρόσβαση στο βιβλίο. 

Η τελική συζήτηση ήταν εξίσου ενδιαφέρουσα, με κάποιους συμμετέχοντες να επαινούν το 'πάντρεμα' λογοτεχνίας και τεχνολογίας και άλλους να εκφράζουν την ανησυχία τους για ένα μέλλον όπου ο αναγνώστης θα πρέπει με οξεία κριτική ικανότητα να διαλέξει τις αναγνώσεις του μέσα από μια πληθώρα ηλεκτρονικών βιβλίων που θα έχει εύκολα στη διάθεσή του. 

Λίγα λόγια για το Φεστιβάλ από τη σελίδα του στο Facebook:

Το Φεστιβάλ των Κοινών δείχνει το δρόμο να δημιουργήσουμε τον κόσμο που θέλουμε μέσα στον κόσμο που θέλουμε να ξεπεράσουμε! Το Φεστιβάλ των Κοινών (CommonsFest) αποτελεί μια πρωτοβουλία για την προώθηση της ελεύθερης γνώσης και της ομότιμης συνεργασίας για τη δημιουργία και τη διαχείριση των κοινών. Μια φιλοσοφία που έχει διαδοθεί πολύ μέσα από τις κοινότητες του ελεύθερου λογισμικού και επεκτείνεται σε πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας, όπως στις τέχνες, στην διακυβέρνηση, στις κατασκευές μηχανημάτων, εργαλείων και άλλων αγαθών. Μέσα από μία έκθεση, ομιλίες, προβολές και εργαστήρια, σκοπός του φεστιβάλ είναι να προβληθούν στο κοινό τα επιτεύγματα αυτής της φιλοσοφίας και να γίνει αφορμή για περαιτέρω υιοθέτησή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Απολογούμαστε για τη διαγραφή υλικού (φωτογραφίες, βίντεο και άλλοι σύνδεσμοι) από ορισμένες παλαιότερες αναρτήσεις σε αυτό το ιστολόγιο. Από τις εναπομένουσες περιγραφές και λεζάντες, όμως, μπορεί ο κάθε αναγνώστης να αντιληφθεί τον κεντρικό άξονα των δραστηριοτήτων που παρουσιάζονται στις αναρτήσεις αυτές.

ΓΙΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΜΑΣ

Για να αναδημοσιεύσετε την δουλειά που παράγεται στο σχολείο μας και ιδίως άρθρα για εκπαιδευτικά θέματα γραμμένα από την κ. Μαρία Μαρκάκη ή Χριστίνα Μαρκουλάκη, παρακαλείσθε να μας ενημερώσετε για την πρόθεσή σας αυτή με ένα σύντομο email στη διεύθυνση markakischool@gmail.com

Επίσης, η αναφορά στη σελίδα σας θα πρέπει να περιέχει το όνομα του σχολείου μας μαζί με σύνδεσμο προς τη δική μας σελίδα όπου είναι δημοσιευμένο το υλικό στο οποίο αναφέρεστε.

Δεν επιτρέπουμε την αναδημοσίευση φωτογραφιών από τις τάξεις μας. Υπάρχει έγγραφη συγκατάθεση των γονέων ώστε οι φωτογραφίες να βρίσκονται μόνο σε δικές μας σελίδες που έχουν καθαρά εκπαιδευτικό σκοπό.

Ευχαριστούμε πολύ για την κατανόηση.

ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΤΩΝ ΣΕΛΙΔΩΝ ΜΑΣ

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ

Wikispaces

ΕΙΔΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

Wikispaces