1 Οκτ 2011

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ

Με αφορμή τη χτεσινή (30/9) Παγκόσμια Ημέρα Μετάφρασης, παραθέτουμε δυο ενδιαφέροντα άρθρα για να τιμήσουμε τις προσπάθειες κάθε μεταφραστή που χτίζει με κόπο τις δικές του γέφυρες ανάμεσα στους πολιτισμούς.

Το πρώτο άρθρο:

Ένας πολιτισμός δικαιώνει την ουσία του όταν δεν ταυτίζεται με τον εαυτό του. Αυτό θα πρέπει να είναι το credo κάθε μεταφραστή, καθώς και η πεποίθηση ότι κάποια από τα βαβελικά χάσματα μπορούν, εντέλει, να γεφυρωθούν. Μπορεί να είμαστε «αδέξιες μέλισσες», αλλά το κεντρί μας παραμένει ισχυρό και αναγκαίο.

Μεταφραστής: «αδέξια μέλισσα»;, του Χάρη Βλαβιανού

Και το δεύτερο, πολύ πνευματώδες, κείμενο:

Αυτό είναι το άγαλμα του Μωυσή δια χειρός Μιχαήλ Αγγέλου, το οποίο βρίσκεται στο ναό San Pietro in Vincoli, στη Ρώμη. Δεν ξέρω αν πίσω από την επιλογή των κεράτων κρύβεται κάτι άλλο το οποίο αγνοώ παντελώς, με βολεύει όμως αφάνταστα η εκδοχή της μεταφραστικής πατάτας του Άη-χαμένου-στη-μετάφραση-Ιερωνύμου, ο οποίος, βλέποντας τη λέξη keren στην εβραϊκή, η οποία σύμφωνα με όσα διαβάζω σημαίνει εξίσου "φωτοστεφής" και "κερασφόρος" είχε τη φαεινή ιδέα να επιλέξει τη δεύτερη κατά τη μετάφραση του κειμένου στα λατινικά. Ορίστε λοιπόν τα κερατάκια στο κεφαλάκι του Μόζες (chic). Τι να σου κάνει και ο Μιχαήλ Άγγελος...Κέρατα διάβασε, κέρατα έφτιαξε.

'Παγκόσμια ημέρα μετάφρασης ή αλλιώς η μέρα που ο Μωυσής απέκτησε κέρατα' της Μαίρης Θεοδοσιάδου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Απολογούμαστε για τη διαγραφή υλικού (φωτογραφίες, βίντεο και άλλοι σύνδεσμοι) από ορισμένες παλαιότερες αναρτήσεις σε αυτό το ιστολόγιο. Από τις εναπομένουσες περιγραφές και λεζάντες, όμως, μπορεί ο κάθε αναγνώστης να αντιληφθεί τον κεντρικό άξονα των δραστηριοτήτων που παρουσιάζονται στις αναρτήσεις αυτές.

ΓΙΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΜΑΣ

Για να αναδημοσιεύσετε την δουλειά που παράγεται στο σχολείο μας και ιδίως άρθρα για εκπαιδευτικά θέματα γραμμένα από την κ. Μαρία Μαρκάκη ή Χριστίνα Μαρκουλάκη, παρακαλείσθε να μας ενημερώσετε για την πρόθεσή σας αυτή με ένα σύντομο email στη διεύθυνση markakischool@gmail.com

Επίσης, η αναφορά στη σελίδα σας θα πρέπει να περιέχει το όνομα του σχολείου μας μαζί με σύνδεσμο προς τη δική μας σελίδα όπου είναι δημοσιευμένο το υλικό στο οποίο αναφέρεστε.

Δεν επιτρέπουμε την αναδημοσίευση φωτογραφιών από τις τάξεις μας. Υπάρχει έγγραφη συγκατάθεση των γονέων ώστε οι φωτογραφίες να βρίσκονται μόνο σε δικές μας σελίδες που έχουν καθαρά εκπαιδευτικό σκοπό.

Ευχαριστούμε πολύ για την κατανόηση.

ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΤΩΝ ΣΕΛΙΔΩΝ ΜΑΣ

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ

Wikispaces

ΕΙΔΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

Wikispaces