18 Ιουν 2011

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Απόσπασμα από το τελευταίο newsletter του διαδικτυακού χώρου www.saferinternet.gr:

Ορισμένες πρακτικές συμβουλές για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο:

o Πρέπει να προσέχουμε πολύ πριν δώσουμε στο Διαδίκτυο οποιοδήποτε προσωπικό μας δεδομένο. Αν μας ζητούνται δεδομένα πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε αν αυτό είναι δικαιολογημένο και αν απαιτείται για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης επικοινωνίας (π.χ. το ότι μας ζητά κάποιος να συμπληρώσουμε τη διεύθυνσή μας σε μία φόρμα δεν σημαίνει ότι νομιμοποιείται πάντα να την έχει. Αν όμως παραγγείλουμε ένα προϊόν είναι εύλογο να πρέπει να συμπληρώσουμε προσωπικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση ή ακόμη και αριθμό πιστωτικής κάρτας ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής).

o Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι στο Διαδίκτυο, εκ των πραγμάτων, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ποιος είναι από την «άλλη πλευρά», εκτός και αν αναγράφονται στοιχεία από τα οποία μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την ταυτότητα της άλλης πλευράς (π.χ. για μια εταιρεία πρέπει να αναγράφονται στοιχεία επαφής καθώς και ο αριθμός μητρώου στο εμπορικό επιμελητήριο που ανήκει). Πρέπει πάντα να προσέχουμε όταν δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι σε ποιον απευθυνόμαστε (μην ξεχνάμε ότι, το να βλέπουμε μία φωτογραφία κάποιου σε ένα forum ή σε μία υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης που δεν έχουμε δει ποτέ από κοντά, δεν σημαίνει ουσιαστικά τίποτα για το ποιος πραγματικά αυτός είναι).

o Πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου πως, ό,τι αναρτούμε στο Διαδίκτυο παραμένει (ακόμα και αν το «κατεβάσουμε», πιθανόν ήδη να το έχουν διαβάσει και αναπαράγει πολλοί). Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι, λόγω της φύσης του Διαδικτύου, δεν θα είναι πάντα μόνο οι φίλοι μας αυτοί που θα επεξεργαστούν τα προσωπικά μας δεδομένα!

o Όταν επεξεργαζόμαστε δεδομένα άλλων, ακόμα και αν είναι φίλοι μας, πρέπει αντίστοιχα να έχουμε τη συγκατάθεσή τους. Για παράδειγμα, πριν ανεβάσουμε στο Facebook φωτογραφία από μια κοινωνική εκδήλωση, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι όλοι οι εικονιζόμενοι σε αυτήν συμφωνούν με τη δημοσίευσή της.

Περισσότερες πληροφορίες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων μπορεί να αναζητήσει κανείς στο διαδικτυακό τόπο της Αρχής www.dpa.gr, όπου περιλαμβάνεται και ειδικός σύνδεσμος με ενημερωτικό και συμβουλευτικό υλικό σχετικά με θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails

ΓΙΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΜΑΣ

Για να αναδημοσιεύσετε την δουλειά που παράγεται στο σχολείο μας και ιδίως άρθρα για εκπαιδευτικά θέματα γραμμένα από την κ. Μαρία Μαρκάκη ή Χριστίνα Μαρκουλάκη, παρακαλείσθε να μας ενημερώσετε για την πρόθεσή σας αυτή με ένα σύντομο email στη διεύθυνση markakischool@gmail.com

Επίσης, η αναφορά στη σελίδα σας θα πρέπει να περιέχει το όνομα του σχολείου μας μαζί με σύνδεσμο προς τη δική μας σελίδα όπου είναι δημοσιευμένο το υλικό στο οποίο αναφέρεστε.

Δεν επιτρέπουμε την αναδημοσίευση φωτογραφιών από τις τάξεις μας. Υπάρχει έγγραφη συγκατάθεση των γονέων ώστε οι φωτογραφίες να βρίσκονται μόνο σε δικές μας σελίδες που έχουν καθαρά εκπαιδευτικό σκοπό.

Ευχαριστούμε πολύ για την κατανόηση.

ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΤΩΝ ΣΕΛΙΔΩΝ ΜΑΣ

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ

Wikispaces

ΕΙΔΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

Wikispaces