18 Νοε 2010

ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Δείτε ολόκληρο το άρθρο στο
ιστολόγιο του Υπερκινητικού Δασκάλου.

1. Η τεχνική STOP

Η ψυχολόγος Ελίσα Γκολντστάιν έχει αναπτύξει την τεχνική STOP, προσαρμοσμένη από τη γνωστική-συμπεριφοριστική έρευνα, για να ανακουφίσει το αίσθημα της κατακυρίευσης από τις υπερβολικά πολλές πληροφορίες, φέρνοντας το μυαλό σας πίσω στο τι πραγματικά θέλετε να κάνετε. Αυτή η τεχνική είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, όταν βρίσκετε τον εαυτό σας «χαμένο» στο διαδίκτυο, ή έχετε ξεχάσει τι ψάχνατε. Τα βήματα της τεχνικής αυτής είναι:

S – (Stop) Σταματήστε την online περιήγηση ή αφήστε τον έλεγχο της αλληλογραφίας σας για αργότερα.

T – (Take) Πάρτε μια κανονική, πλήρης αναπνοή. «Αναπνέετε φυσιολογικά και ακολουθείτε την ανάσα σας να εισέρχεται και να εξέρχεται από τη μύτη σας», συμβουλεύει η Γκολντστάιν. «Μπορείτε ακόμα και να λέτε στον εαυτό σας ‘μέσα’ καθώς εισπνέετε και ‘έξω’ καθώς εκπνέετε, αν αυτό βοηθάει στην συγκέντρωση».

O – (Observe) Παρατηρήστε τις σκέψεις σας, τα αισθήματα και τα συναισθήματα σας. H Γκολντστάιν σημειώνει: «Μπορείτε να σκεφτείτε τι έχετε στο μυαλό σας και παράλληλα να αντιληφθείτε ότι οι σκέψεις σας δεν είναι γεγονότα και δεν είναι μόνιμες. Απλώς αντιληφθείτε την σκέψη, αφήστε την να υπάρχει, και συνεχίστε. Αντιληφθείτε τα συναισθήματα σας και ονομάστε τα. Πρόσφατη έρευνα του UCLA (Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Λος Άντζελες) αναφέρει ότι απλά το να ονομάζει κανείς τα συναισθήματα του μπορεί να έχει επίδραση ηρεμίας. Μετά παρατηρήστε το σώμα σας. Πώς είναι στάση σας; Νιώθετε πόνους;».

P – (Proceed) Προχωρήστε σε κάτι που θα σας υποστηρίξει αυτή τη στιγμή, είτε αυτό είναι το να μιλήσετε σε ένα φίλο, είτε ένα δίλεπτο διάλειμμα από αυτό που κάνατε είτε μια γρήγορη χαλάρωση. Το κλειδί είναι ότι χρειάζεται να νιώθετε καλά για το επόμενο πράγμα που θα κάνετε, και μετά μπορείτε να επιστρέψετε σε αυτό που κάνατε αφού περάσουν μερικά λεπτά.

2. Μείωση της ποσότητας εισερχόμενης πληροφορίας

Ένα μεγάλο πρόβλημα στη χρήση του διαδικτύου είναι η ανικανότητα του να σταματήσει κανείς την τυχαία επιδίωξη σημείων ενδιαφέροντος. Αν επικεντρωθείτε στο τι χρειάζεστε, αντίθετα με το τι πιστεύουν οι άλλοι ότι θέλετε, ίσως να εκπλαγείτε από το πόσο καλά μπορείτε να οργανώσετε το χρόνο σας στο διαδίκτυο και να τον κάνετε πιο παραγωγικό. Για παράδειγμα, αν ψάχνετε για κριτικές κινητών τηλεφώνων, μη χασομερήσετε σε άσχετα θέματα σε κάποιο forum που δεν έχει να κάνει με το κινητό τηλέφωνο που ενδιαφέρεστε. Αν αναζητάτε μια απάντηση σε ένα συγκεκριμένο ερώτημα, πληκτρολογήστε τις πιθανές λέξεις-κλειδιά, ψάξτε τις στο Google, και μην αλλάξετε θέμα. Αποθηκεύστε πράγματα, που είναι εκτός θέματος για να τα μελετήσετε αργότερα, αν ενδιαφέρεστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Απολογούμαστε για τη διαγραφή υλικού (φωτογραφίες, βίντεο και άλλοι σύνδεσμοι) από ορισμένες παλαιότερες αναρτήσεις σε αυτό το ιστολόγιο. Από τις εναπομένουσες περιγραφές και λεζάντες, όμως, μπορεί ο κάθε αναγνώστης να αντιληφθεί τον κεντρικό άξονα των δραστηριοτήτων που παρουσιάζονται στις αναρτήσεις αυτές.

ΓΙΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΜΑΣ

Για να αναδημοσιεύσετε την δουλειά που παράγεται στο σχολείο μας και ιδίως άρθρα για εκπαιδευτικά θέματα γραμμένα από την κ. Μαρία Μαρκάκη ή Χριστίνα Μαρκουλάκη, παρακαλείσθε να μας ενημερώσετε για την πρόθεσή σας αυτή με ένα σύντομο email στη διεύθυνση markakischool@gmail.com

Επίσης, η αναφορά στη σελίδα σας θα πρέπει να περιέχει το όνομα του σχολείου μας μαζί με σύνδεσμο προς τη δική μας σελίδα όπου είναι δημοσιευμένο το υλικό στο οποίο αναφέρεστε.

Δεν επιτρέπουμε την αναδημοσίευση φωτογραφιών από τις τάξεις μας. Υπάρχει έγγραφη συγκατάθεση των γονέων ώστε οι φωτογραφίες να βρίσκονται μόνο σε δικές μας σελίδες που έχουν καθαρά εκπαιδευτικό σκοπό.

Ευχαριστούμε πολύ για την κατανόηση.

ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΤΩΝ ΣΕΛΙΔΩΝ ΜΑΣ

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ

Wikispaces

ΕΙΔΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

Wikispaces