29 Οκτ 2010

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

Άρθρο που βρήκαμε μέσω του Κώστα Στοφόρου στη kathimerini.gr (15/10/10):

Καταπολεμήστε την παιδική παχυσαρκία
Κάνοντας τα κουνουπίδια και τα μπρόκολα γαριδάκια και σουβλάκι.

«Μετατρέποντας τα κουνουπίδια σε γαριδάκια και το μπρόκολο σε σουβλάκι» θα μπορούσε να προληφθεί η παιδική παχυσαρκία, που πλήττει σχεδόν ένα στα τέσσερα Ελληνόπουλα, τα οποία θα βιώσουν τις συνέπειές της πριν προλάβουν να γεράσουν». Το μήνυμα της αναγκαιότητας της υγιεινής διατροφής από την παιδική ηλικία και για όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου δίνουν οι ειδικοί, με αφορμή την αυριανή, Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής.
...
Κάνοντας τα μπρόκολα και τα κουνουπίδια σουβλάκια
Πώς, όμως, θα μπορούσαν τα παιδιά να μάθουν να τρώνε λαχανικά αντί για διατροφικά σκουπίδια; Κάνοντας τα μπρόκολα και τα κουνουπίδια σουβλάκια και σερβίροντας, αντί για τηγανητές πατάτες που παχαίνουν, πατάτες «χιονάνθρωπους». Έξυπνους τρόπους για να πείσουμε τα παιδιά να φάνε τα λαχανικά, κάνοντας- για παράδειγμα- τα σουβλάκια με τυρί ή κάνοντας κροκέτες ή δίνοντας στις ψητές πατάτες τη μορφή του χιονάνθρωπου, παραθέτει ο Κώστας Στοφόρος στο βιβλίο του «20 σεφ, 11 μαμάδες κι εγώ -11 συνταγές και ιδέες διατροφής για παιδιά», που παρουσιάζεται, αύριο, στη διάρκεια της ίδια ημερίδας.
«Ένα υγιεινό φαγητό μπορεί να είναι νόστιμο κι ελκυστικό», λέει ο κ. Στοφόρος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο τρόπος παρουσίασης ενός φαγητού μπορεί να πείσει τα παιδιά να το φάνε, τα ψάρια σε σουβλάκι, τα λαχανικά σε κροκέτες, μια σπιτική τυρόπιττα χωρίς φύλλο που μπορούν να την πάρουν στο σχολείο κλπ.
Γιατί το πρωινό είναι σημαντικό;
Η λήψη ενός πλούσιου πρωινού είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για τη βελτίωση της απόδοσης στο σχολείο και το γραφείο. «Πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι, η σωστή διατροφή το πρωί, οδηγεί τους μαθητές σε καλύτερους βαθμούς σε τεστ, αυξημένη ικανότητα μάθησης και καλύτερη συμπεριφορά στο σχολείο, σε αντίθεση με τα παιδιά που είναι νηστικά το πρωί. Τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό εμφανίζουν υπερκινητικότητα, απόσπαση προσοχής σε σχέση με τα παιδιά που έχουν λάβει πλούσιο πρωινό και τα οποία παρουσιάζουν χαμηλότερους ρυθμούς κούρασης κι εξασθένηση απόδοσης στην τάξη», επισημαίνει η διατροφολόγος της επιστημονικής ομάδας «Διατροφή»,  Κική Γούτα.
Στους ενήλικες το πρωινό επιφέρει καλύτερη απόδοση στη δουλειά, ακόμα και μείωση του άγχους. «Μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό 'International Journal of Food Sciences and Nutrition', έδειξε ότι η λήψη πρωινού βελτιώνει την πνευματική υγεία. Η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει ότι, ενήλικες (ηλικίας 20 με 79 χρόνων), οι οποίοι τρώνε πρωινό, υποφέρουν λιγότερο από στρες, είναι λιγότερο μελαγχολικοί κι αναφέρουν χαμηλότερα επίπεδα συναισθηματικής κατάθλιψης σε αντίθεση μ' αυτούς που αποφεύγουν το πρωινό», προσθέτει η κ. Γούτα.   ....

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails

ΓΙΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΜΑΣ

Για να αναδημοσιεύσετε την δουλειά που παράγεται στο σχολείο μας και ιδίως άρθρα για εκπαιδευτικά θέματα γραμμένα από την κ. Μαρία Μαρκάκη ή Χριστίνα Μαρκουλάκη, παρακαλείσθε να μας ενημερώσετε για την πρόθεσή σας αυτή με ένα σύντομο email στη διεύθυνση markakischool@gmail.com

Επίσης, η αναφορά στη σελίδα σας θα πρέπει να περιέχει το όνομα του σχολείου μας μαζί με σύνδεσμο προς τη δική μας σελίδα όπου είναι δημοσιευμένο το υλικό στο οποίο αναφέρεστε.

Δεν επιτρέπουμε την αναδημοσίευση φωτογραφιών από τις τάξεις μας. Υπάρχει έγγραφη συγκατάθεση των γονέων ώστε οι φωτογραφίες να βρίσκονται μόνο σε δικές μας σελίδες που έχουν καθαρά εκπαιδευτικό σκοπό.

Ευχαριστούμε πολύ για την κατανόηση.

ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΤΩΝ ΣΕΛΙΔΩΝ ΜΑΣ

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ

Wikispaces

ΕΙΔΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

Wikispaces