26 Σεπ 2010

ΚΡΙΣΗ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΡΙΣΗΣ;

Όλοι οι γονείς θα έπρεπε να διαβάσουν το άρθρο της Θεοδώρας Παπαπαναγιώτου στο ιστολόγιο της Μαρίζας Κωνσταντινίδη Ξενόγλωσση Παιδεία για να διαπιστώσουν με ποια κριτήρια πρέπει να διαλέγουν τους καθηγητές ξένων γλωσσών για τα παιδιά τους (είτε πρόκειται για τάξη είτε για ιδιαίτερο μάθημα), χωρίς να πέφτουν σε εμπορικές παγίδες και ψεύτικες δηλώσεις. Έχω αφήσει προσωπικό σχόλιο ακριβώς κάτω από το κείμενο και εννοώ κάθε λέξη που γράφω. Αναδημοσιεύω το μεγαλύτερο μέρος του σχολίου μου:

Έχοντας μεγαλώσει μέσα στο φροντιστήριο της μητέρας μου και ασκώντας το ίδιο επάγγελμα τα τελευταία χρόνια, συμφωνώ απόλυτα με τη Μαρίζα και τη Θεοδώρα. Δε φτάνει μόνο η καλή διάθεση, αυτή η δουλειά χρειάζεται συγκεκριμένη προσέγγιση, παιδαγωγικές γνώσεις και πιστοποιημένα προσόντα για να μην αναφέρουμε την άριστη γνώση της ξένης γλώσσας που ούτε αυτό πλέον δεν είναι αυτονόητο.
Δυστυχώς ακόμα και στο Ηράκλειο Κρήτης όπου εργάζομαι, πολλοί φροντιστηριούχοι που υποτίθεται διαθέτουν μεγάλο όνομα εργάζονται απλά με ένα Proficiency, ορισμένοι δηλώνουν και γλωσσολόγοι ή απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Michigan (!!!) και προσλαμβάνουν συνήθως νεαρότερα άτομα τα οποία έχουν λιγότερα προσόντα από αυτούς και επομένως δε λαμβάνουν ούτε καν τα νόμιμα ένσημα (να λοιπόν από που βγάζουν ορισμένοι τα χρήματα που κόβουν δήθεν για έκπτωση από τα δίδακτρα).
Η διδασκαλία Αγγλικής Γλώσσας στην Ελλάδα, επειδή εδώ υπάρχει πλήθος κόσμου που ενδιαφέρεται να μάθει και να πληρώσει για τα Αγγλικά, είναι ένα πραγματικό χάος- προσπαθεί ο καθένας να επωφεληθεί από αυτό. Μόνο δυο πράγματα θα μας σώσουν από την απόλυτη ισοπέδωση της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης:
1) Οι πολύ προσεκτικές επιλογές από πλευράς των γονέων βάσει των κριτηρίων που αναφέρει η Θεοδώρα.
2) Η κατάργηση διδασκαλίας από το κράτος με ένα απλό Proficiency (έστω από εδώ και πέρα) τη στιγμή που υπάρχουν δυο σχολές Αγγλικής Φιλολογίας στην Ελλάδα και τόσοι άλλοι αξιόλογοι τρόποι πιστοποίησης. Η διδασκαλία με Proficiency είναι αποτέλεσμα ενός απαρχαιωμένου νόμου του 1940, τότε που δεν υπήρχαν οι ανάλογες σχολές στην Ελλάδα, και μόνο τα συμφέροντα ορισμένων εξυπηρετεί.

Δε θα παραλείψω να ευχαριστήσω τους γονείς των μαθητών του σχολείου μας που για άλλη μια φορά δήλωσαν το παρόν στις τάξεις μας, πάντα με καλή διάθεση και χαμόγελο. Όλο το προσωπικό μας θα δώσει το καλύτερο εαυτό του για να ανταπεξέλθουμε στις προσδοκίες τους και να χαρίσουμε αυτή τη μαγική λάμψη στα παιδικά πρόσωπα.   

2 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails

ΓΙΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΜΑΣ

Για να αναδημοσιεύσετε την δουλειά που παράγεται στο σχολείο μας και ιδίως άρθρα για εκπαιδευτικά θέματα γραμμένα από την κ. Μαρία Μαρκάκη ή Χριστίνα Μαρκουλάκη, παρακαλείσθε να μας ενημερώσετε για την πρόθεσή σας αυτή με ένα σύντομο email στη διεύθυνση markakischool@gmail.com

Επίσης, η αναφορά στη σελίδα σας θα πρέπει να περιέχει το όνομα του σχολείου μας μαζί με σύνδεσμο προς τη δική μας σελίδα όπου είναι δημοσιευμένο το υλικό στο οποίο αναφέρεστε.

Δεν επιτρέπουμε την αναδημοσίευση φωτογραφιών από τις τάξεις μας. Υπάρχει έγγραφη συγκατάθεση των γονέων ώστε οι φωτογραφίες να βρίσκονται μόνο σε δικές μας σελίδες που έχουν καθαρά εκπαιδευτικό σκοπό.

Ευχαριστούμε πολύ για την κατανόηση.

ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΤΩΝ ΣΕΛΙΔΩΝ ΜΑΣ

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ

Wikispaces

ΕΙΔΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

Wikispaces