20 Μαρ 2010

ΟΙ 6 ΦΥΛΕΣ ΤΟΥ FACEBOOK

Παραθέτουμε αποσπάσματα από την ομότιτλη ανάρτηση στο ιστολόγιο Υπερκινητικός Δάσκαλος, που σχετίζεται με τη λειτουργία και φύση των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης του Facebook. Το θέμα αυτό αφορά όλους τους γονείς, όσο παράξενο κι αν ακούγεται, αφού τα παιδιά τους -από πολύ μικρή ηλικία πλέον- κοινωνικοπιούνται και επικοινωνούν με αυτό το τρόπο ολοένα και περισσότερο.
Οι χρήστες του δημοφιλούς σάιτ κοινωνικής δικτύωσης facebook ξεπερνούν πλέον τα...350 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο και η εταιρεία ερευνών αγοράς Future Laboratory, σε έρευνα που πραγματοποίησε, μελέτησε τις συμπεριφορές και τις συνήθειες των χρηστών του. Οι ερευνητές κατέληξαν σε έξι «φυλές», με κριτήριο κατηγοριοποίησής τους τον τρόπο που χειρίζονται το συγκεκριμένο μέσο τα μέλη του.

Πρωταθλητές λοιπόν, με ποσοστό 38% έρχονται εκείνοι που χρησιμοποιούν το site κοινωνικής δικτύωσης ως βασικό μέσο επικοινωνίας. Αυτοί με τη σειρά τους παραδίδουν τη σκυτάλη στους «transumers», οι οποίοι κατέχουν το ποσοστό του 28% και είναι εκείνοι που βρίσκουν κοινά ενδιαφέροντα και γίνονται μέλη σε ομάδες που άλλοι δημιουργούν. Ακολουθούν οι «συνδετικοί χαρακτήρες», εκείνοι που στέλνουν πληροφορίες και προτείνουν ομάδες σε φίλους τους με ποσοστό 10%. Τους διαδέχονται οι «συνεργάτες», οι οποίοι οργανώνουν γεγονότα καθώς και οι «entrepreneurs», οι οποίοι χρησιμοποιούν το facebook για επιχειρηματικούς σκοπούς- με ποσοστά 5% και 4% αντίστοιχα. Η έκτη «φυλή» είναι οι «κυνηγοί ταλέντων», εκείνοι δηλαδή που αναζητούν νέους χαρισματικούς καλλιτέχνες.
«Καθένας αντανακλά την καθημερινότητά του και στο facebook, το οποίο δεν διαφέρει πολύ από μία κοινωνική εκφορά του ρόλου μας. Πλέον, αποτελούν εξαιρέσεις εκείνοι που δείχνουν έναν διαφορετικό χαρακτήρα, γιατί όσο περισσότερο κάποιος μιλάει και αφιερώνει χρόνο στο συγκεκριμένο site κοινωνικής δικτύωσης τόσο πιο κοντά έρχεται στον κοινωνικό του ρόλο. Επομένως, γρήγορα θα φανεί ποιον ενδιαφέρει η πολιτική, τα αθλητικά, η μουσική, το φλερτ ή η πλάκα στους φίλους», λέει στα «ΝΕΑ» ο κοινωνιολόγος κ. Χαράλαμπος Στέρτζος.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails

ΓΙΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΜΑΣ

Για να αναδημοσιεύσετε την δουλειά που παράγεται στο σχολείο μας και ιδίως άρθρα για εκπαιδευτικά θέματα γραμμένα από την κ. Μαρία Μαρκάκη ή Χριστίνα Μαρκουλάκη, παρακαλείσθε να μας ενημερώσετε για την πρόθεσή σας αυτή με ένα σύντομο email στη διεύθυνση markakischool@gmail.com

Επίσης, η αναφορά στη σελίδα σας θα πρέπει να περιέχει το όνομα του σχολείου μας μαζί με σύνδεσμο προς τη δική μας σελίδα όπου είναι δημοσιευμένο το υλικό στο οποίο αναφέρεστε.

Δεν επιτρέπουμε την αναδημοσίευση φωτογραφιών από τις τάξεις μας. Υπάρχει έγγραφη συγκατάθεση των γονέων ώστε οι φωτογραφίες να βρίσκονται μόνο σε δικές μας σελίδες που έχουν καθαρά εκπαιδευτικό σκοπό.

Ευχαριστούμε πολύ για την κατανόηση.

ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΤΩΝ ΣΕΛΙΔΩΝ ΜΑΣ

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ

Wikispaces

ΕΙΔΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

Wikispaces