25 Νοε 2009

ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

Μερικά από τα θέματα που σίγουρα θα μας απασχολήσουν κατά τη συνάντησή μας με τον Κώστα Στοφόρο. Παραθέτουμε αποσπάσματα από δυο άρθρα στον ιστοχώρο e-Paideia:

Χαλαροί ή αυστηροί με τα παιδιά; Ακολουθώντας την τάση της εποχής, πολλοί γονείς επιλέγουν το πρώτο. Σύμφωνα όμως με νέα μελέτη στην οποία αναφέρεται η εφημερίδα The Independent και αναδημοσιεύουν Τα Νέα (09.11.2009), τα παιδιά που μεγαλώνουν σε πειθαρχημένο περιβάλλον έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σημαντικές δεξιότητες όπως η κατανόηση, η αυτοπειθαρχία και η εργατικότητα. Με άλλα λόγια, να γίνουν πιο επιτυχημένα στην ενήλικη ζωή τους...

Γενικώς, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώνουν οι γονείς τα παιδιά είναι ο πιο σημαντικός παράγων που καθορίζει την ανάπτυξη του χαρακτήρα του παιδιού, εκμηδενίζοντας οποιαδήποτε διαφορά στην ανάπτυξη ανάμεσα στα παιδιά που προέρχονται από πιο πλούσιες ή πιο φτωχές οικογένειες.

Άλλα σημαντικά ζητήματα είναι οι διατροφικές συνήθειες του παιδιού και πως αυτές, αν είναι ανθυγιεινές, σε συνδυασμό με τη πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στο σώμα και τη ψυχολογία του παιδιού.

Οι γονείς στη δουλειά, τα παιδιά στην τηλεόραση

Είναι λοιπόν η εργασία αμάρτημα για μία μητέρα με μικρά παιδιά; Οι ειδικοί στην Ελλάδα απαντούν αρνητικά και είναι κατηγορηματικοί επιμένοντας πως οι κακές συνήθειες των γονέων... παιδεύουσι τέκνα. Πράγμα που σημαίνει ότι η διαπαιδαγώγηση αρχίζει από τα παραδείγματα στο σπίτι, το σχολείο και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

«Όταν κατά μέσο όρο κάθε παιδί στην Ελλάδα περνάει 4 με 6 ώρες την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση, είναι λογικό να είμαστε πρωταθλητές υπέρβαρων παιδιών στην Ευρώπη και τρίτοι στον κόσμο», υποστηρίζει ο πρόεδρος της ελληνικής παιδιατρικής εταιρείας κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος. «Από την εμπειρία μου πιστεύω ότι το πρόβλημα δεν πρέπει να εστιάζεται στην απουσία της μαμάς λόγω δουλειάς, αλλά στις συνήθειες και των δύο γονέων. Αν συνηθίζουν να ψωνίζουν φρούτα και λαχανικά αντί για χυμούς και γλυκά. Αν προτιμούν να αθλούνται, μαθαίνοντας και τα παιδιά τους να ζουν και να τρέφονται καλύτερα. Συνήθως οι γονείς με διατροφικά προβλήματα έχουν παιδιά με ανάλογα προβλήματα. Αυτό το διαπιστώσαμε, άλλωστε, σε έρευνα που διενεργήσαμε εξετάζοντας τις συνήθεις των παιδιών ηλικίας 11 έως 17 ετών, στο Κέντρο Εφηβικής Διατροφικής Διαταραχής του Νοσοκομείου “Αγλαΐα Κυριακού”».

Διαβάστε ολόκληρα τα δυο κείμενα με ένα κλικ στους τίτλους τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Απολογούμαστε για τη διαγραφή υλικού (φωτογραφίες, βίντεο και άλλοι σύνδεσμοι) από ορισμένες παλαιότερες αναρτήσεις σε αυτό το ιστολόγιο. Από τις εναπομένουσες περιγραφές και λεζάντες, όμως, μπορεί ο κάθε αναγνώστης να αντιληφθεί τον κεντρικό άξονα των δραστηριοτήτων που παρουσιάζονται στις αναρτήσεις αυτές.

ΓΙΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΜΑΣ

Για να αναδημοσιεύσετε την δουλειά που παράγεται στο σχολείο μας και ιδίως άρθρα για εκπαιδευτικά θέματα γραμμένα από την κ. Μαρία Μαρκάκη ή Χριστίνα Μαρκουλάκη, παρακαλείσθε να μας ενημερώσετε για την πρόθεσή σας αυτή με ένα σύντομο email στη διεύθυνση markakischool@gmail.com

Επίσης, η αναφορά στη σελίδα σας θα πρέπει να περιέχει το όνομα του σχολείου μας μαζί με σύνδεσμο προς τη δική μας σελίδα όπου είναι δημοσιευμένο το υλικό στο οποίο αναφέρεστε.

Δεν επιτρέπουμε την αναδημοσίευση φωτογραφιών από τις τάξεις μας. Υπάρχει έγγραφη συγκατάθεση των γονέων ώστε οι φωτογραφίες να βρίσκονται μόνο σε δικές μας σελίδες που έχουν καθαρά εκπαιδευτικό σκοπό.

Ευχαριστούμε πολύ για την κατανόηση.

ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΤΩΝ ΣΕΛΙΔΩΝ ΜΑΣ

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ

Wikispaces

ΕΙΔΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

Wikispaces