15 Νοε 2008

e- ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

Εδώ παρουσιάζονται αποσπάσματα του άρθρου που βρίσκεται στη σελίδα:
www.e-paideia.net/news/article.asp?lngEntityID=62192&lngDtrID=2892

Σύμφωνα με τον Αμερικανό κοινωνιολόγο Μarc Ρrensky, οι άνθρωποι πλέον χωρίζονται σε «γηγενείς» του Διαδικτύου και σε «μετανάστες». Ο πρώτος όρος αφορά αυτούς που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν με την τεχνολογία- όπως τα παιδιά που φοιτούν σήμερα στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, τη λεγόμενη γενιά του Google - και αυτούς που έμαθαν να τη χρησιμοποιούν, δηλαδή τους γονείς τους.

«Στην ψηφιακή εποχή, ο τρόπος με τον οποίο αναζητούμε τη γνώση και τις πληροφορίες έχει αλλάξει. Και αποτέλεσμα αυτού είναι φυσικά η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο μαθαίνουν τα νέα παιδιά. Πλέον πρέπει να οργανώσουμε τον όγκο της γνώσης που μας παρέχεται και όχι να ψάξουμε», επισημαίνει ο κοινωνιολόγος κ. Χαράλαμπος Στέρτσος. Όσο για τους γονείς της γενιάς του Google, τονίζει πως μπορούν να συμβάλουν στην εκπαίδευση των παιδιών τους ακόμη κι αν δεν γνωρίζουν πολλά για το Ίντερνετ: «Οφείλουν να τους μάθουν ότι σημασία έχει ο τρόπος που αξιολογούμε και χρησιμοποιούμε την πληροφορία και τη γνώση».

«Οι νέοι μέσα από τις διαδικτυακές δραστηριότητές τους αποδεικνύουν καθημερινά ότι το Ίντερνετ δεν είναι για αυτούς μόνο ένα μέσο ψυχαγωγίας. Πλέον το αντιμετωπίζουν ως ένα σημαντικό εργαλείο που τους δίνει δίοδο στην εκπαίδευση μέσω ηλεκτρονικών εγκυκλοπαιδειών, ψηφιακών βιβλιοθηκών και της εύκολης πρόσβασης που τους προσφέρει σε πηγές πληροφοριών σε όλο τον κόσμο» επισημαίνει η κ. Σταυρούλα Παπαβασιλείου, υπεύθυνη επικοινωνίας του Ελληνικού Κόμβου Ασφαλούς Διαδικτύου. Το Ίντερνετ αλλά και οι πιθανές παγίδες που κρύβει δεν θα πρέπει να ανησυχούν τους γονείς, είτε είναι «μετανάστες» του Διαδικτύου, είτε δεν γνωρίζουν να το χρησιμοποιούν. Αντιθέτως, τονίζει η κ. Παπαβασιλείου, «είναι καιρός οι γονείς να γνωρίσουν και προπαντός να αγαπήσουν το Διαδίκτυο πριν το απαγορεύσουν στα παιδιά τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Απολογούμαστε για τη διαγραφή υλικού (φωτογραφίες, βίντεο και άλλοι σύνδεσμοι) από ορισμένες παλαιότερες αναρτήσεις σε αυτό το ιστολόγιο. Από τις εναπομένουσες περιγραφές και λεζάντες, όμως, μπορεί ο κάθε αναγνώστης να αντιληφθεί τον κεντρικό άξονα των δραστηριοτήτων που παρουσιάζονται στις αναρτήσεις αυτές.

ΓΙΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΜΑΣ

Για να αναδημοσιεύσετε την δουλειά που παράγεται στο σχολείο μας και ιδίως άρθρα για εκπαιδευτικά θέματα γραμμένα από την κ. Μαρία Μαρκάκη ή Χριστίνα Μαρκουλάκη, παρακαλείσθε να μας ενημερώσετε για την πρόθεσή σας αυτή με ένα σύντομο email στη διεύθυνση markakischool@gmail.com

Επίσης, η αναφορά στη σελίδα σας θα πρέπει να περιέχει το όνομα του σχολείου μας μαζί με σύνδεσμο προς τη δική μας σελίδα όπου είναι δημοσιευμένο το υλικό στο οποίο αναφέρεστε.

Δεν επιτρέπουμε την αναδημοσίευση φωτογραφιών από τις τάξεις μας. Υπάρχει έγγραφη συγκατάθεση των γονέων ώστε οι φωτογραφίες να βρίσκονται μόνο σε δικές μας σελίδες που έχουν καθαρά εκπαιδευτικό σκοπό.

Ευχαριστούμε πολύ για την κατανόηση.

ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΤΩΝ ΣΕΛΙΔΩΝ ΜΑΣ

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ

Wikispaces

ΕΙΔΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

Wikispaces