27 Οκτ 2008

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΤΑΞΗ


Ζούμε σε μια εποχή αστραπιαίων τεχνολογικών εξελίξεων, όπου οι ευκαιρίες για προσωπική έκφραση και δημιουργικότητα προσφέρονται απλόχερα στον καθένα μας, ιδίως στον χώρο του Διαδικτύου. Γιατί, λοιπόν, να μην εκμεταλλευτούμε λίγη από τη 'μαγεία' αυτού του χώρου μέσα στη ξενόγλωσση τάξη έτσι ώστε να προσφέρουμε ακόμα περισσότερα κίνητρα στους γεμάτους περιέργεια μαθητές; Αυτό ήταν και το κίνητρο δημιουργίας του καινούριου εργαστηρίου υπολογιστών, το οποίο σκοπεύουμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο, εφαρμόζοντας ιδέες όπως οι παρακάτω.

  • Κατ'αρχάς, αυτός ο διαδικτυακός χώρος
www.boxoftricks.net/?page_id=29

περιέχει απίστευτες ιδέες τις οποίες έχει συλλέξει o Ισπανός καθηγητής Αγγλικών Jose Luis Cabello και αφορούν τη χρήση σύγχρονων διδακτικών 'εργαλείων' όπως τα blogs και τα wikis.
  • Το πώς μπορείτε να τα ενσωματώσετε όλα τα παραπάνω στο δικό σας μάθημα εξηγείται στη σελίδα

η οποία είναι δημιούργημα του ευρηματικού blogger με το ψευδώνυμο Teacher Dude.

  • Αξίζει να ενημερωθείτε για τις εντυπωσιακές on line αφίσες με εικόνα και ήχο που μπορούν να δημιουργήσουν οι μαθητές με το δικό τους περιεχόμενο με μια επίσκεψη στο
www.glogster.com/edu

Μια πρώτη πρόχειρη απόπειρα δημιουργίας αφίσας, διάρκειας μόνο λίγων λεπτών, βρίσκεται εδώ, εν όψει βέβαια και της γνωστής γιορτής του Halloween (31 Οκτωβρίου).
  • Τέλος, αφού εξηγήσαμε σε παρακάτω ανάρτηση τι είναι τα blogs, θα αναφερθούμε στα wikis, δηλαδή στους ιστότοπους που επιτρέπουν την πρόσθεση δεδομένων από πολλούς χρήστες, έχοντας έτσι πολλές εφαρμογές μέσα στη τάξη. Όπως περιγράφεται σε σελίδα της Βικιπαίδειας,

'Wiki' (προφέρεται ουίκι) είναι ένας τύπος ιστοτόπου που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει και να επεξεργαστεί τις σελίδες του. Το όνομα προέρχεται από την αργκό του διαδικτύου και συγκεκριμένα είναι συντόμευση του όρου WikiWikiWeb. «Wikiwiki» είναι μια χαβανέζικη λέξη που σημαίνει «γρήγορα».

Σε ένα wiki, διάφορα άτομα μπορούν να γράφουν μαζί. Αν ένα άτομο κάνει κάποιο λάθος, το επόμενο μπορεί να το διορθώσει. Mπορεί επίσης να προσθέσει κάτι νέο στην σελίδα, πράγμα που επιτρέπει την συνεχή βελτίωση και ενημέρωση. Επίσης στα wiki μπορεί να γίνεται συζήτηση. Σε ορισμένα wiki όπως η Βικιπαίδεια (το διασημότερο wiki) υπάρχουν οι σελίδες συζήτησης γι'αυτό, αλλά σε άλλα wiki, συζήτηση μπορεί να γίνεται σε όλες τις σελίδες.

Παραθέτουμε βίντεο από το www.commoncraft.com στο οποίο εξηγείται παραστατικά και με απλά λόγια τι είναι τα wikis.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails

ΓΙΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΜΑΣ

Για να αναδημοσιεύσετε την δουλειά που παράγεται στο σχολείο μας και ιδίως άρθρα για εκπαιδευτικά θέματα γραμμένα από την κ. Μαρία Μαρκάκη ή Χριστίνα Μαρκουλάκη, παρακαλείσθε να μας ενημερώσετε για την πρόθεσή σας αυτή με ένα σύντομο email στη διεύθυνση markakischool@gmail.com

Επίσης, η αναφορά στη σελίδα σας θα πρέπει να περιέχει το όνομα του σχολείου μας μαζί με σύνδεσμο προς τη δική μας σελίδα όπου είναι δημοσιευμένο το υλικό στο οποίο αναφέρεστε.

Δεν επιτρέπουμε την αναδημοσίευση φωτογραφιών από τις τάξεις μας. Υπάρχει έγγραφη συγκατάθεση των γονέων ώστε οι φωτογραφίες να βρίσκονται μόνο σε δικές μας σελίδες που έχουν καθαρά εκπαιδευτικό σκοπό.

Ευχαριστούμε πολύ για την κατανόηση.

ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΤΩΝ ΣΕΛΙΔΩΝ ΜΑΣ

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ

Wikispaces

ΕΙΔΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

Wikispaces