22 Αυγ 2008

ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΚΑΠΟΙΟ ΤΑΛΕΝΤΟ; ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟ!

Υπάρχουν «κρυμμένα ταλέντα» στην οικογένειά σας; Πώς αναγνωρίζετε τις κλίσεις και τις ιδιαίτερες δεξιότητες των παιδιών; Το θέμα αυτό αναπτύχθηκε στην ημερίδα που διοργάνωσαν τα Εκπαιδευτήρια Νέα Γενιά Ζηρίδη με χορηγό επικοινωνίας Το παιδί μου κι εγώ με τίτλο 'Η διαφορετικότητα στο σχολείο'.

Της Δέσποινας Μανδελενάκη με τη συνεργασία του Αντώνη Σταθόπουλου, παιδοψυχιάτρου


Δεν είναι και τόσο δύσκολο…


Υπάρχουν τελικά απλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους. Αρκεί να στεκόμαστε στο πλευρό τους και να σεβόμαστε τις προτιμήσεις τους. Και το σπουδαιότερο: να ξοδεύουμε δημιουργικά το χρόνο μας μαζί τους, να τους δίνουμε τις ευκαιρίες.

«Υπάρχουν ερεθίσματα. Μια εκδρομή, για παράδειγμα. Η επαφή με το φυσικό περιβάλλον και η επαφή με σωματικές δραστηριότητες μπορεί να δείξει κατά πόσο ένα παιδί ενδιαφέρεται πραγματικά να ασχοληθεί με το σώμα του κι αν έχει τέτοιες δεξιότητες. Ακόμη κι αν οι γονείς ζωγραφίσουν με το παιδί τους, το πάνε σε μια έκθεση, του διαβάσουν μια ιστορία ή δουν μαζί μια ταινία, θα μπορέσουν να καταλάβουν τα ενδιαφέροντά του. Όλα αυτά όμως δεν έχουν νόημα αν ο γονιός δεν τα κουβεντιάσει με το παιδί του. Τι του άρεσε και γιατί του άρεσε. Να ενισχύσει το παιδί σε κάποιες δραστηριότητες που βλέπει ότι του κεντρίζουν την προσοχή.

Για παράδειγμα, ένας γονέας που βλέπει ότι στο παιδί του αρέσουν πολύ οι ιστορίες είναι λάθος αυτό να το κάνει με τη βοήθεια της τηλεόρασης. Είναι λάθος να βάζει το παιδί μπροστά σε μια τηλεόραση και να βάζει DVD από το πρωί μέχρι το βράδυ αν δεν κάτσει να συζητήσει μαζί του και να το ρωτήσει τι κατάλαβε απ’ αυτή την ιστορία που παρακολούθησε. Μπορεί ακόμη να εμπλουτίσει αυτή την ιστορία με τις φαντασιώσεις που χτίζει το παιδί πάνω σε αυτήν, να ζωγραφίσει μαζί του ένα κομμάτι της ιστορίας που πιθανόν το ενδιέφερε, να διαβάσει ο ίδιος κάποια βιβλία στο παιδί. Η σχέση είναι αυτή που θα στηρίξει μια κλίση ή θα την αποτρέψει από το να εκφραστεί.» ...


Οι δικές μας φιλοδοξίες και οι δικές τους επιθυμίες


Δεν είναι απαραίτητο η 5χρονη Αλεξάνδρα, που της αρέσει ο χορός και η μουσική, δε θα βαρεθεί και δε θα θελήσει να αλλάξει προσανατολισμό. Όλα μέσα στο πρόγραμμα είναι. Αρκεί ο μπαμπάς και η μαμά της να την κατευθύνουν στο δρόμο που επιτάσσει η δική της επιθυμία κι όχι το δικό τους ανεκπλήρωτο ή εκπληρωμένο όνειρο.

«Το παιδί μπορεί στη συνέχεια να βαρεθεί και να αλλάξει, όμως ως γονείς οφείλουμε να του επιτρέπουμε να δοκιμάσει αυτά που του αρέσουν χωρίς εμείς να στεκόμαστε εμπόδιο ή να προσπαθούμε να το κατευθύνουμε προς κάτι που μόνο σε εμάς αρέσει. Είναι λάθος να βάλουμε ένα παιδί σε μια πισίνα όταν θέλει να κλωτσάει μια μπάλα», επισημαίνει ο κύριος Σταθόπουλος.

Κι αν ο μπαμπάς του Θανασάκη δεν κατάφερε να γίνει ο μεγάλος και τρανός ποδοσφαιριστής που πάντα ήθελε, αυτό δε σημαίνει ότι ο μικρός είναι υποχρεωμένος να ικανοποιήσει τη φιλοδοξία του μπαμπά του. Το ταλέντο του και η αγάπη του για τη μουσική υπερισχύουν κι εδώ οι γονείς έχουν χρέος να κάνουν τη σωστή κίνηση. Να ενισχύσουν με όλους τους τρόπους το ταλέντο του.

«Πολλές φορές δημιουργούνται συγκρούσεις. Οι γονείς, για παράδειγμα, μπορεί να έχουν φιλοδοξίες καλλιτεχνικές και το παιδί να έχει επιστημονικές ή το αντίστροφο… Οι σημαντικότερες ηλικίες κατά τις οποίες δημιουργούνται αυτές οι συγκρούσεις είναι η πρώτη παιδική ηλικία, μέχρι το παιδί να πάει στην Α’ τάξη του δημοτικού, γιατί εκεί είναι κυρίως που καθρεφτίζεται στη σχέση του με το γονιό, και στην εφηβεία, γιατί τότε αποκτά μια κάποια αυτονομία, δοκιμάζει την ανεξαρτησία και τις ικανότητές του προκειμένου να τις καλλιεργήσει ανεξάρτητα από την οικογένεια.

Ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα του in.gr για το παιδί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Απολογούμαστε για τη διαγραφή υλικού (φωτογραφίες, βίντεο και άλλοι σύνδεσμοι) από ορισμένες παλαιότερες αναρτήσεις σε αυτό το ιστολόγιο. Από τις εναπομένουσες περιγραφές και λεζάντες, όμως, μπορεί ο κάθε αναγνώστης να αντιληφθεί τον κεντρικό άξονα των δραστηριοτήτων που παρουσιάζονται στις αναρτήσεις αυτές.

ΓΙΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΜΑΣ

Για να αναδημοσιεύσετε την δουλειά που παράγεται στο σχολείο μας και ιδίως άρθρα για εκπαιδευτικά θέματα γραμμένα από την κ. Μαρία Μαρκάκη ή Χριστίνα Μαρκουλάκη, παρακαλείσθε να μας ενημερώσετε για την πρόθεσή σας αυτή με ένα σύντομο email στη διεύθυνση markakischool@gmail.com

Επίσης, η αναφορά στη σελίδα σας θα πρέπει να περιέχει το όνομα του σχολείου μας μαζί με σύνδεσμο προς τη δική μας σελίδα όπου είναι δημοσιευμένο το υλικό στο οποίο αναφέρεστε.

Δεν επιτρέπουμε την αναδημοσίευση φωτογραφιών από τις τάξεις μας. Υπάρχει έγγραφη συγκατάθεση των γονέων ώστε οι φωτογραφίες να βρίσκονται μόνο σε δικές μας σελίδες που έχουν καθαρά εκπαιδευτικό σκοπό.

Ευχαριστούμε πολύ για την κατανόηση.

ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΤΩΝ ΣΕΛΙΔΩΝ ΜΑΣ

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ

Wikispaces

ΕΙΔΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

Wikispaces