30 Ιουν 2008

Η ΠΟΛΥΩΡΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ INTERNET ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΘΙΣΜΟ


Ο τίτλος εκφράζει έναν από τους μεγαλύτερους φόβους κάθε γονέα, που μπορεί να έχει και μεγαλύτερες προεκτάσεις, την εξάρτηση δηλαδή του παιδιού από κάθε νέο τεχνολογικό επίτευγμα (π.χ. βιντεοπαιχνίδια, υπολογιστές μικρών διαστάσεων, κτλ.). Όπως διαβάζουμε σε ιστοσελίδα του e-Paideia:

"Ένας στους 100 εφήβους έχει κάνει κατάχρηση του Διαδικτύου και έχει υποστεί παρενόχληση, ενώ η χρήση του από παιδιά και εφήβους για περισσότερες από 10 ώρες την εβδομάδα μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό. Όπως αναφέρει Το Βήμα (5/6/2008), στοιχεία και διαπιστώσεις που εκπέμπουν σήμα κινδύνου και επισημάνθηκαν στην ημερίδα της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) με θέμα «Διαδίκτυο- Οφέλη και κίνδυνοι για το παιδί και τον έφηβο». (η συνέχεια εδώ)"

Αυτό που προτείνεται για τους γονείς, λοιπόν, δεν είναι ο παράλογος φόβος και η αποφυγή της χρήσης του υπολογιστή στο σπίτι, πράγμα που είναι απόλυτα αναγκαίο στην εποχή μας, αλλά ο συνεχής έλεγχος από μέρους τους όσον αφορά την ώρα που περνάει το παιδί στο Διαδίκτυο και φυσικά τις ιστοσελίδες που επισκέπτεται (ιδίως για το τελευταίο, υπάρχει ειδικό software που εγκαθίσταται στον υπολογιστή του παιδιού). Ο έλεγχος αυτός γίνεται ακόμα πιο εύκολος όταν οι ίδιοι οι γονείς έχουν γνώση χρήσης του υπολογιστή, καθώς και των τελευταίων εξελίξεων στο χώρο του Διαδικτύου. Για τους έφηβους χρήστες, 1-2 ώρες 'σερφαρίσματος' την εβδομάδα λέγεται ότι αρκεί για την εκπλήρωση διαφόρων σχολικών εργασιών ή για την ψυχαγωγία τους.

Σχετικό άρθρο: Παιδιά παγιδευμένα στην οθόνη (από το www.e-paideia.net)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Απολογούμαστε για τη διαγραφή υλικού (φωτογραφίες, βίντεο και άλλοι σύνδεσμοι) από ορισμένες παλαιότερες αναρτήσεις σε αυτό το ιστολόγιο. Από τις εναπομένουσες περιγραφές και λεζάντες, όμως, μπορεί ο κάθε αναγνώστης να αντιληφθεί τον κεντρικό άξονα των δραστηριοτήτων που παρουσιάζονται στις αναρτήσεις αυτές.

ΓΙΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΜΑΣ

Για να αναδημοσιεύσετε την δουλειά που παράγεται στο σχολείο μας και ιδίως άρθρα για εκπαιδευτικά θέματα γραμμένα από την κ. Μαρία Μαρκάκη ή Χριστίνα Μαρκουλάκη, παρακαλείσθε να μας ενημερώσετε για την πρόθεσή σας αυτή με ένα σύντομο email στη διεύθυνση markakischool@gmail.com

Επίσης, η αναφορά στη σελίδα σας θα πρέπει να περιέχει το όνομα του σχολείου μας μαζί με σύνδεσμο προς τη δική μας σελίδα όπου είναι δημοσιευμένο το υλικό στο οποίο αναφέρεστε.

Δεν επιτρέπουμε την αναδημοσίευση φωτογραφιών από τις τάξεις μας. Υπάρχει έγγραφη συγκατάθεση των γονέων ώστε οι φωτογραφίες να βρίσκονται μόνο σε δικές μας σελίδες που έχουν καθαρά εκπαιδευτικό σκοπό.

Ευχαριστούμε πολύ για την κατανόηση.

ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΤΩΝ ΣΕΛΙΔΩΝ ΜΑΣ

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ

Wikispaces

ΕΙΔΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

Wikispaces